#2. Hoe je vandaag nog méér inzicht krijgt in je financiën als ondernemer.

20 januari 2022

In aflevering twee hebben Julie en Eveline het over… Geld. Waarom is het niet genoeg om gewoon vanuit je buikgevoel financiële beslissingen te nemen? Je krijgt 3 concrete tips van Julie (accountant extraordinaire) over hoe jij er vandaag nog voor kan zorgen dat je wél inzicht hebt in je financiën.

Je buikgevoel & bankrekening zeggen niet genoeg

Versta ons niet verkeerd, wij zijn grote fans van je buikgevoel volgen! Maar als het gaat over je financiën is het vaak niet genoeg. Kijken naar je bankrekening is een begin, maar het weerspiegelt vaak niet de volledige realiteit van je business. 

Van zodra je onderneming begint te groeien, worden je financiën ingewikkelder en heb je een systeem nodig dat je vertelt hoe het zit met de belastingen die je nog moet betalen en waar je rekening mee moet houden op vlak van sociale bijdrage of personenbelasting.

Hoe krijg je meer inzicht in je financiën?

1. Maak een doelstelling en plan

Welke inkomsten verwacht je? Met welke kosten moet je rekening houden? Heb je bepaalde investeringen gepland? Deze vragen helpen je inschatten welke winst je kan verwachten en hoeveel loon je jezelf zal kunnen uitkeren.

Zo kan je meteen ook op de juiste basis de sociale bijdrage berekenen die je kan verwachten. Doe je deze berekening niet tijdens het jaar, stuur dan zeker bij op het einde van het jaar. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Het is perfect mogelijk om te werken naar financiële doelstellingen. Zo is geld niet meer iets dat je overkomt, maar heb je een plan waar je naar kan handelen.

2. Zorg dat je bankrekening de realiteit weerspiegelt

Of je nu een spreadsheet of een systeem zoals dat van Profit First gebruikt: het is belangrijk dat je zicht hebt op welk deel van het geld op je bankrekening effectief van jou is. Zo kan je beter onderbouwde financiële beslissingen maken.

Je kan bijvoorbeeld een verdeelsleutel gebruiken om al het geld dat binnenkomt op te splitsen en te reserveren voor je winst, salaris, belastingen en kosten bijvoorbeeld.

Voor veel ondernemers is winst iets dat hopelijk overblijft nadat je alles betaald hebt. Je kan er ook voor kiezen om proactief een percentage bij te houden voor winst en om je kosten in de gaten te houden.

3. Durf kritisch naar je kosten kijken

Als je inkomsten groeien, groeien je levensstandaard en je kosten vaak mee. Daarom is het interessant om regelmatig eens met een kritische blik door je kosten te gaan. Die kosten kan je namelijk vaak met 10% terugdringen. Dat vertaalt zich in meer winst voor jou en je bedrijf en dat is uiteindelijk waar je naar moet streven.

Wil jij controle nemen over je financiën in 2020?

Schrijf je in voor het webinar van Julie, waarin je leert welke 6 money mindsets jou tegenhouden om te groeien als ondernemer.

Wie zijn Eveline en Julie?

Eveline startte haar eerste bedrijf (Vidsome)  in 2014 om ondernemers te helpen groeien met online video en strategische marketing. In april 2019 kwam ze op het idee voor Smartass Academy in de auto op de terugweg van een BOSSY launch event.

Julie is niet enkel een fantastische accountant, ze staat ook aan het roer van haar eigen kantoor Finezz Accountants. Het is haar doel om ondernemers meer inzicht te geven in hun financiën en om hen zo te helpen groeien. In 2022 stapt ze mee in Smartass Academy als co-founder.