#7. Advies dat we aan onszelf zouden geven als startende ondernemer.

14 april 2022

Als we aan onszelf advies zouden kunnen geven op het moment dat we begonnen met ondernemen… Wat zou het zijn? Bij deze vraag kwamen er meteen een reeks “had ik maar’s” naar boven, die we met veel plezier met jou delen in deze aflevering.

Advies #1 - Vraag meteen de juiste prijs

Vaak hebben startende ondernemers (zeker die in bijberoep) de neiging om een lagere prijs te vragen. Het is belangrijk dat je van in het begin berekent wat een correcte prijs is voor de producten en/of diensten die je levert. Het is niet altijd gemakkelijk om je prijzen te verhogen. En de bedoeling is natuurlijk dat je zo snel mogelijk winstgevend bent! Meteen correcte prijzen vragen is dus de boodschap!

Advies #2 - Een goede boekhouder is goud waard

Zorg ervoor dat je een goede band hebt met je boekhouder en dat je bij hem of haar terecht kan met je vragen. Het is belangrijk dat je bezorgdheden serieus genomen worden en dat als je uitleg vraagt, je die ook krijgt.

Als ondernemer is het essentieel om je cijfers te begrijpen en daar kan je accountant een belangrijke rol in spelen. (Wil je aan de slag met je cijfers? Bekijk dan de Money Insights Masterclass van Julie.)

Advies #3 - Zeg niet op alles "ja"

Op het eerste zicht is het misschien “nobel” om geen klanten of opdrachten te weigeren. Maar als je al van in het begin aanvoelt dat de match niet klopt, of dat er misschien iemand anders die potentiële klant beter kan verder helpen… Wees dan eerlijk!

Op lange termijn is dat het best voor jou en je zaak. Je kan altijd iemand doorverwijzen naar een betere partner en meegeven waarvoor ze wél bij jou terecht kunnen.

Advies #4 - Laat anderen je agenda niet bepalen

Je hoeft niet continu bereikbaar te zijn en het is echt hélemaal ok om een mail pas na 24 of 48 uur te beantwoorden. Door jouw focus en vrije momenten te bewaken, zorg je ervoor dat je beter werk kan leveren voor je klanten.

Als je in het begin onrealistische verwachtingen creëert, is het soms moeilijk om je grenzen bij te stellen. Maar het is belangrijk om dat te doen, zowel voor jou als voor je klanten!

Wees vooral ook niet te hard voor jezelf. Je hoeft het niet allemaal perfect te doen, en je hoeft niet alles te weten. Het is helemaal ok dat je grenzen meegroeien met jou als mens en als ondernemer.

Wil jij controle nemen over je financiën in 2022?

Krijg eindelijk inzicht in je cijfers met de Money Insights Masterclass van Julie!

Advies #5 - Iedereen heeft vrije tijd nodig

Ook als ondernemer is het belangrijk dat je tijd neemt om te ontspannen. Het is niet de bedoeling dat je 7 op 7 bezig bent met je werkt. Even afstand kunnen nemen van je zaak zorgt ervoor dat je gerichter en efficiënter actie kan nemen.

Dus ja: ook jij verdient het om vrije avonden en een vrij weekend te hebben! Rust is een minstens even belangrijk onderdeel van je zaak, zodat je ook op lange termijn je goesting om te ondernemen kan behouden.

Advies #6 - Bewaak je grenzen, ook naar jezelf toe

We denken snel aan de mensen die schaamteloos over onze grenzen sjeezen. Maar hoe vaak ga jij over je eigen limiet? En blijf je doorgaan op een moment dat je eigenlijk rust nodig hebt, waardoor je daarna lang moet recupereren? Luisteren naar je eigen lichaam is ook heel belangrijk. Gezondheid komt eerst!

Wie zijn Eveline en Julie?

Eveline startte haar eerste bedrijf (Vidsome)  in 2014 om ondernemers te helpen groeien met online video en strategische marketing. In april 2019 kwam ze op het idee voor Smartass Academy in de auto op de terugweg van een BOSSY launch event.

Julie is niet enkel een fantastische accountant, ze staat ook aan het roer van haar eigen kantoor Finezz Accountants. Het is haar doel om ondernemers meer inzicht te geven in hun financiën en om hen zo te helpen groeien. In 2022 stapt ze mee in Smartass Academy als co-founder.