#8. Ben ik wel een echte ondernemer?

12 mei 2022

Julie en Eveline hebben zich elk lang afgevraagd: “Ben ik wel een echte ondernemer?” Maar hoe komt dat? En is dat intussen veranderd?

Wanneer je niet in het standaard plaatje past

Toen Julie in 2013 bezig was met haar stage voor accountant, kreeg ze vooral verbaasde reacties. En toen Eveline in 2014 haar zaak oprichtte, gebeurde hetzelfde.

Mensen hebben vaak een beeld van hoe een “accountant”, “ondernemer”, “verkoper, “vul-zelf-maar-aan” eruit ziet. Wanneer je niet binnen dat standaard plaatje past, bots je snel op ongeloof.

Ook al is dat klassieke beeld achterhaald, het kan jou het gevoel geven dat je geen “echte” ondernemer of accountant bent. En da’s jammer.

Ik voldeed niet aan het klassieke beeld van een ondernemer. Ik had een ander geslacht, een andere leeftijd, ander type zaak en aanpak. Dus ik ging er ook gewoon van uit dat ik geen ondernemer was.

Ondernemerschap is je eigen keuzes maken.

Het is véél gemakkelijker om de platgelopen weg te volgen. Ondernemerschap zit net in de ballen hebben om het status quo in vraag te stellen. Je eigen weg zoeken, andere keuzes maken, het op JOUW manier durven doen is net “the magic sauce” die jou onderscheidt van de rest.

Hoe mensen reageren zegt meer over hen dan over jou.

Naarmate je ouder wordt is het gemakkelijker om in te zien dat de vragen die je krijgt van andere mensen vaak uit hun eigen onzekerheden of het feit dat ze zelf bepaalde stappen niet hebben durven zetten. Ze projecteren hun angsten, twijfels en onzekerheden op jou.

Het is goed om te reflecteren en jezelf af en toe in vraag te stellen, maar het zou jammer zijn om je droom te laten schieten door de angsten van iemand anders.

Wil jij werken aan je doelen, mindset, money & marketing?

Zet je op de wachtlijst voor de Business Bootcamp!

Jezelf durven zijn? Het is een proces.

  1. Je stelt jezelf in vraag omdat je bepaalde opmerkingen krijgt
  2. Je vraagt je af of je je moet aanpassen om meer in het klassieke beeld te passen (ik moet me anders gedragen, andere kleren aandoen)
  3. Beseffen dat je anders voordoen niet alleen enorm vermoeiend is maar ook allesbehalve duurzaam
  4. Het inzicht dat je sterkte net zit in jezelf zijn en anders zijn
  5. Je trekt de ideale klanten aan die écht bij jou en je zaak passen

Hoe meer je jezelf bent, hoe beter je business draait.

Je kracht zit net Wanneer je durft zijn wie je bent en staat voor waar je in gelooft, trek je automatisch klanten en samenwerkingen aan die beter bij jou en je bedrijf passen. Dus doe het maar anders, doe het maar op jouw manier. En als je nog niet in het plaatje past, is het een kwestie van tijd vooraleer het plaatje breder wordt.

Wie zijn Eveline en Julie?

Eveline startte haar eerste bedrijf (Vidsome)  in 2014 om ondernemers te helpen groeien met online video en strategische marketing. In april 2019 kwam ze op het idee voor Smartass Academy in de auto op de terugweg van een BOSSY launch event.

Julie is niet enkel een fantastische accountant, ze staat ook aan het roer van haar eigen kantoor Finezz Accountants. Het is haar doel om ondernemers meer inzicht te geven in hun financiën en om hen zo te helpen groeien. In 2022 stapt ze mee in Smartass Academy als co-founder.