#9. Hoe je jouw stem krachtiger kan inzetten als ondernemer

2 JUNI 2022

Katrien Van Geystelen, stemcoach, vertelt ons hoe je meer impact kan maken met je stem en je boodschap. Over hoe je door dicht bij jezelf te blijven krachtiger spreekt en over het feit dat je stem (blijkbaar) een buffetkast is!

Wat is een stemcoach?

“Ik help mensen om zich bewust te worden van de stem die ze hebben,” zegt Katrien. We worden allemaal geboren met een fantastische stem. Doorheen de jaren wordt bij velen die stem of de klank heel klein. En da’s jammer want je stem vertelt veel over wie je bent en waar je voor staat. En die laat je niet altijd zien als je met een klein stemgeluid spreekt.

Dus het gaat over mensen de kracht van hun stem te leren kennen en ook bewust in te zetten in hun communicatie. Als je stem en persoonlijkheid in lijn brengt in de manier waarop je communiceert, dan wordt spreken leuk én magnetisch.

"Ik herken mijn eigen stem niet"

Julie klopte aan bij Katrien omdat ze zichzelf en haar stem amper herkende in de video’s die ze opnam voor haar boekhoudkantoor.

En da’s herkenbaar voor velen: van zodra het “voor echt is”, we een presentatie geven, of voor een camera staan, zetten we ons schrap. En het is net die druk die ervoor zorgt dat je helemaal anders gaat klinken.

De meesten gebruiken maar een klein deel van hun stem

Bij de meeste mensen blijft het bij een klein deeltje van wat mogelijk is: resonantie in de mond, keel en een klein beetje borst. Terwijl je klank in heel je romp kan resoneren, in je keel, mond, neus en kopregister. Maar we leren niet hoe we onze “volledige” stem kunnen gebruiken.

Je stem volledig leren gebruiken? Dat doe je aan de hand van (soms gekke) oefeningen die bepaalde ruimtes en resonanties in je lichaam gaan stimuleren. Zo wordt je stemgeluid ook rijker en fijner om naar te luisteren.

Je stem is als een buffetkast!

Iedereen heeft een eigen “natuurlijke” stem en een eigen comfortabele toonhoogte. Wat je wél kan doen is extra lagen toevoegen met onderfrequenties vanuit je borstkas, of hogere frequenties die meer vanuit je hoofd komen. En hoe meer variatie in de frequenties je gebruikt in je stem, hoe meer je van jezelf laat zien (en horen). Zo word je meteen ook aangenamer om naar te luisteren.

Wil jij het potentieel van je stem ontdekken?👇

Hoe komt het dat je je eigen stem niet herkent?

Je hebt het waarschijnlijk ook al eens gedacht wanneer je een opname van jezelf beluistert: “ik hoor mezelf niet graag” of “ik klink helemaal anders”. Vaak zit er een bepaalde druk op je stem, die ervoor zorgt dat je niet klinkt als jezelf. Vanwaar komt die druk?

1. Ademhaling

Adem is de zuurstof van je stem. En hoe hoger je ademhaling zit (bovenaan je borstkas), hoe groter de druk op je stem wordt. Bij je eerste woorden ben je zo al snel een groot deel lucht kwijt, waardoor de laatste woorden van je zin wegvallen in het niets.

Het is net in stresserende situaties dat je hoger gaat ademhalen, waardoor de druk op je stem verhoogt, je sneller gaat praten, nog hoger gaat ademen en plots heb je een stem die niet meer als de jouwe klinkt.

2. Mindset

Die hoge ademhaling komt vooral vanuit stress. Als je in rust en comfortabel bent, adem je normaal gezien vanuit je buik. Het is door die zenuwen, door bepaalde gedachten en de druk dat “het goed moet zijn” en “je geen fouten mag maken”, dat je lichaam in stressmodus gaat. En dan gaan je ademhaling en hartslag omhoog, waardoor het stemgeluid dat je produceert niet het jouwe is.

“Je stem is je seismograaf, je barometer. Je stem liegt niet, want je kan je stem niet controleren. Dus je stem zegt hoe je ergens in staat, of je iemand gelooft, hoe iemand overkomt en of iemand authentiek is.”

3. Houding

Je schouders gaan omhoog, je hoofd naar voor en je blokkeert zo al je strottenhoofd. Ga af en toe eens naar achter zitten, geef jezelf wat ruimte en laat jezelf zien. Hoe meer jij jouw ruimte durft nemen en ruimte durft te geven aan jouw stem, hoe meer ruimte je ook geeft aan de ander.

Wil jij samen met Katrien werken aan jouw stem?👇

Heb je soms het gevoel dat er niet naar jou wordt geluisterd?

Mensen houden van warme, diepe en zachte stemmen. Maar wanneer je het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt, heb je net de neiging om harder, luider en sneller te gaan spreken. Maar daarmee bereik je net het tegenovergestelde: een stem die minder aangenaam is om naar te luisteren.

Meer nog: ons trommelvlies sluit zich af van onaangenaam geluid, waardoor je boodschap niet meer goed aankomt. Dat is natuurlijk frustrerend, waardoor we nóg harder gaan pushen of proberen om te overtuigen en ons verhaal aan impact verliest.

Welke fout maken we vaak als ondernemer?

Als ondernemer hebben we de neiging om te proberen overtuigen, of het nu in een filmpje is, in een gesprek of in een pitch. We stemmen ons heel vaak af op de ander, tot op het punt dat we er onszelf bijna in verliezen. Terwijl het heel belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven, en dat weerspiegelt zich ook in je stem. Jouw stem is de lijm tussen je woorden, maar ook tussen jou en je klant.

Écht luisteren, aanwezig zijn, ruimte nemen voor jezelf en ruimte geven aan de ander is een vorm van respect. Minder vanuit dat “doen” en meer vanuit dat “zijn” communiceren. Niet overtuigen, maar overtuigd zijn en dan ga je ook helemaal anders in je communicatie staan.

Leren hoe je magnetisch kan spreken?👇

“Je stem is je seismograaf, je barometer. Je stem liegt niet, want je kan je stem niet controleren. Dus je stem zegt hoe je ergens in staat, of je iemand gelooft, hoe iemand overkomt en of iemand authentiek is.”

GRATIS WEBINAR OP 9 JUNI

Wil je graag de gratis workshop van Katrien bijwonen?

Hier vind je alle info over het webinar👇

Meer over Katrien

Katrien is stemcoach en helpt ondernemers om hun stem te vinden en hun boodschap op een authentieke, krachtige manier te brengen. Door te werken rond je boodschap, resonantie, mindset, adem en stem, zorgt ze dat jouw verhaal impact maakt.

Wie zijn Eveline en Julie?

Eveline startte haar eerste bedrijf (Vidsome)  in 2014 om ondernemers te helpen groeien met online video en strategische marketing. In april 2019 kwam ze op het idee voor Smartass Academy in de auto op de terugweg van een BOSSY launch event.

Julie is niet enkel een fantastische accountant, ze staat ook aan het roer van haar eigen kantoor Finezz Accountants. Het is haar doel om ondernemers meer inzicht te geven in hun financiën en om hen zo te helpen groeien. In 2022 stapt ze mee in Smartass Academy als co-founder.