#3. Limiting beliefs die jou klein houden als ondernemer

3 februari 2022

Of je het nu tof vindt of niet, de kans is groot dat je af en toe op limiting beliefs botst als ondernemer. In deze aflevering delen Julie en Eveline welke limiting beliefs zij al tegenkwamen in hun ondernemersreis, welke mindshifts ze proberen te maken en hoe jij jouw limiting beliefs kan aanpakken.

"Ik ben niet goed genoeg."

We weten niet hoe het bij jou zit, maar wij hebben al meer dan één keer gedacht: “ik ben niet goed genoeg.” En dat is (niet) toevallig een veelvoorkomende beperkende overtuiging bij ondernemers. Is het normaal dat je limiting beliefs tegenkomt op je ondernemersweg? JUP. Kan je er iets aan doen? Zeker. Net daarom willen we enkele limiting beliefs uit ons eigen portfolio delen. Zodat jij ze sneller kan spotten en tackelen bij jezelf.

Enkele limiting beliefs uit ons repertoire:

1. Alles is moeilijk

Klanten vinden is moeilijk, geld verdienen is lastig, Instagram is vermoeiend… Als je hier lang genoeg van overtuigd bent, krijg je uiteindelijk ook gelijk. Hoeft alles moeilijk te zijn? Absoluut NIET. Als je jezelf vaak betrapt op de vraag “Waarom is alles zo moeilijk?”, is het misschien tijd om jezelf af te vragen: “Hoe kan ik dit zo gemakkelijk mogelijk maken voor mezelf?”

Wanneer je hard en lang genoeg gelooft dat iets moeilijk is, krijg je uiteindelijk ook gelijk. Je wil limiting beliefs niet de kans geven om een self fulfilling prophecy to worden.

2. Je moet hard werken om succesvol te zijn en veel geld te verdienen

Het antwoord “druk, druk, druk” wordt soms gedragen als een badge of honour. Maar is “het veel te druk hebben” écht een teken van succes voor jou? Of zou je liever zeeën van tijd creëren voor jezelf?

Je hoeft niet 7 dagen op 7 te werken om veel geld te verdienen. Heb je al nagedacht over hoeveel je eigenlijk zou willen werken en hoeveel geld je eigenlijk zou willen verdienen?

Zonee: top! Dan kan je dat nu meteen doen. En dan nadenken over hoe je deze nieuwe realiteit voor jezelf kan creëren.

Van zodra je een duidelijk beeld hebt van het leven dat je wil, kan je een plan maken om te bouwen aan een business die je daar naartoe brengt.

Wil jij werken een nieuwe realiteit voor jezelf in 2022?

Je kan beginnen met je money mindset! Schrijf je in voor het webinar van Julie, waarin je leert welke 6 money mindsets jou tegenhouden om te groeien als ondernemer.

3. Ik ben niet ... genoeg

Ik ben niet groot genoeg, ik ben niet uniek genoeg, ik heb niet genoeg volgers, ik ben niet vernieuwend genoeg… Zo veel redenen om uit te stellen en vooral om de sprong uiteindelijk niet te wagen.

Ja. Er zal misschien altijd iemand zijn die net dat tikkeltje meer ervaring heeft. En ja, er staat al heel veel informatie op het internet. Maar wil dat zeggen dat jij er niet voor moet gaan? Hells to the no.

Misschien ben JIJ net de persoon die iemand nodig heeft om te groeien. Misschien heb JIJ nu hét idee waar iemand al jaren op zit te wachten. Als je één iemand kan helpen, inspireren of maar één leven mooier kan maken, is het de moeite waard om erin te vliegen. JUST DO IT.

Laat jezelf niet tegenhouden door de gedachte: "Wie ben ik om dit te doen?". Want misschien ben JIJ net degene waar iemand anders al jaren op zit te wachten. Don't make them wait any longer.

4. Ik moet alles alleen doen

“Wat je zelf doet, doe je beter!”. Een van de greatest hits die je waarschijnlijk al eens hebt horen passeren. Is dat ook écht zo? Soms. Is het toch de moeite om de tijd te nemen om sommige taken uit te besteden? Abso-freakin-lutely.

Ja, de eerste en tweede keer moet je misschien nog een rondje feedback geven en ben je inderdaad wat tijd kwijt met de opvolging. Maar vanaf dan ben je permanent bevrijd van de taak en kan je de tijd die je zo uitspaart besteden zoals je wil.

Soms is iemand anders gewoon béter in bepaalde taken en doen ze het zelfs ook liever. De perfecte kans om wat je zelf vreselijk vindt om uit te voeren uit je takenlijst te kegelen dus. Minder frustratie, minder tijd kwijt en een kans om bij te leren. Tripple win!

Hoe kan je jouw limiting beliefs aanpakken?

1. Let op wat je zegt tegen jezelf

Sta je op het punt om iets uit te stellen? Of zie je het niet meer zitten om ergens aan te beginnen? Vraag je dan even af wat je net gezegd hebt tegen jezelf en schrijf het op.

Beseffen welke limiting beliefs jou tegenhouden geeft je de mogelijkheid om andere keuzes te maken.

2. Met welke constructieve overtuiging kan je deze limiting belief vervangen?

Ik weet niet hoe het moet? Dat wordt: ik ga uitzoeken hoe ik dit kan aanpakken.

Ik ben niet goed genoeg? Dat wordt: Ik vind het belangrijker om anderen vooruit te helpen.

Verleg de focus van jezelf naar wat jij kan betekenen voor iemand anders en naar de skills die je wil bijleren. Vertrek vanuit je sterktes.

Wie zijn Eveline en Julie?

Eveline startte haar eerste bedrijf (Vidsome)  in 2014 om ondernemers te helpen groeien met online video en strategische marketing. In april 2019 kwam ze op het idee voor Smartass Academy in de auto op de terugweg van een BOSSY launch event.

Julie is niet enkel een fantastische accountant, ze staat ook aan het roer van haar eigen kantoor Finezz Accountants. Het is haar doel om ondernemers meer inzicht te geven in hun financiën en om hen zo te helpen groeien. In 2022 stapt ze mee in Smartass Academy als co-founder.

Het is perfect mogelijk om je limiting beliefs te overwinnen en zelfs om te zetten naar een drijfveer. You've got this.