#12. Wat zegt je Human Design Profiel over jou?

21 Februari 2023

Soetkin Vervaet van Your Path, Human Design Coach voor ondernemers heeft het in deze podcast over wat je Human Design Profiel over jou vertelt én ze geeft je enkele praktische tips over jouw profiel waar je mee kan experimenteren. Lees, luister en kijk mee voor een overzicht van de 6 cijfers in de profielen en wat ze betekenen.

First things first: wat is Human Design?

Soetkin bekijkt Human Design als een profileringssysteem om jezelf dieper en beter te leren kennen en om je leven gemakkelijker te maken. Het is een vlotte en snelle manier om te ondernemen en leven als wie je bedoeld bent om te zijn.

Hoe begin je jouw Human Design reis?

Alles begint bij jouw chart, die kan je genereren op Jovian Archive.

Het wordt aangeraden om eerst te kijken naar welk type je bent. Of je een Manifestor, Generator, Projector of Reflector bent, vertelt vooral over hoe je omgaat met je energie en hoe je interactie met anderen verloopt.

Je kan Human Design zien als een shortcut voor het ondernemerschap. Om te groeien naar het leven en het bedrijf dat bij jou past.

Wat is het profiel in je Human Design?

Je profiel gaat over hoe jij je door de wereld beweegt en hoe mensen jou bekijken. Een profiel is voor mensen vaak heel herkenbaar: ook al leven ze naast hun design, je profiel blijft overeind.

Er zitten ook veel tools in die bruikbaar en meetbaar zijn. En in deze Podcast zijn die specifieke tools (niet toevallig) waar Soetkin het over heeft.

Join jij de Smartass Club?👇

Groei naar jouw versie van succes in de warmste ondernemerscommunity van het land! (Soetkin is er ook al bij!)

Je profiel bestaat uit een combinatie van twee cijfers.

In je Human Design Chart zie je bij je profiel twee cijfers staan: bijvoorbeeld een 2/4, 6/2 of 1/3 profiel. Het eerste cijfer is het bewuste deel, daar heb je de meeste connectie mee en herken je het gemakkelijkst.

Het tweede cijfer is het onbewuste deel, dat zich eerder op lichaamsniveau afspeelt. Je hebt er geen controle over en anderen kunnen het gemakkelijker in jou herkennen.

Je profiel bestaat dus uit twee cijfers die gaan van 1 tot 6, die 12 verschillende vaste combinaties maken. Het is aan de hand van die 6 verschillende cijfers dat we de profielen gaan verkennen.

Dit zijn de 6 cijfers van de Profielen

1-profiel: de onderzoeker

Mogelijke profielen: 1/3, 1/4, 4/1, 5/1

Een 1 is onzeker van nature en gaat op zoek naar een stevige basis door te studeren, lezen en onderzoeken. Als 1-ondernemer is het dus een goed idee om je cijfers te kennen en te onderzoeken wat wél en net niet werkt voor je bedrijf.

Zorg er ook voor dat de informatie die je verkoopt (en jouw expertise) helemaal solide zijn en onderbouwd door een opleiding of voldoende onderzoek. 

De valkuil is dat je als 1-profiel het gevoel blijft hebben dat je (nog) niet genoeg weet, té onzeker blijft en je nooit klaar voelt om jezelf als expert in de markt te zetten.

Staat de 1 vooraan in je profiel, dan ben je je bewust van het feit dat je onzeker bent. Heb je de 1 achteraan in je profiel en dus op onbewust niveau, is het eerder je lichaam dat onzeker is 

TIP: Ken je cijfers, meet je klanttevredenheid, doe je onderzoek.

DIT KAN JE PROBEREN: Bepaal je focus voor het komende kwartaal of jaar. Want wanneer je overal in de diepte wil duiken, kan dat zorgen voor overwhelm.

2-profiel: the gifted one

Mogelijke profielen: 2/4, 2/5, 5/2, 6/2

Een 2 wordt ook wel the gifted one genoemd en is een speelvogel die vooral wil dat het LEUK is. Het zijn mensen die worden geboren met een talent waar ze zich zelf niet altijd bewust van zijn of dat ze vanzelfsprekend vinden.

Voor een 2-ondernemer is het belangrijk om in je zone of genius te staan. Het moet iets zijn dat bij wijze van spreken al in je vingers zit sinds je drie jaar. Dat talent ziet er voor elke 2 anders uit: het kan gaan over moedig zijn, goed zijn met cijfers of het inschatten van mensen. Het gaat eerder over een natuurlijk talent dan een skill die je kan leren.

In plaats van te studeren om beter te worden, ga je beter op zoek naar wat het precies is waar je een genie in bent. En dan is het een kwestie van dat spelenderwijs te ontwikkelen. Mensen moeten over jou als 2 kunnen zeggen waarvoor iemand bij jou moet zijn.

Staat je 2 vooraan? Dan merk je meteen aan iemand of het een speelvogel is. Zit de 2 achteraan in je profiel, dan zit het speelse op lichamelijk niveau en kan de persoon veer serieuzer overkomen.

TIP: Ga op zoek naar je zone of genius en gebruik daarvoor feedback van anderen

DIT KAN JE PROBEREN: Bekijk hoe je de dingen in je onderneming die je niet zo leuk vindt wél een leuke twist kan geven, zodat er terug meer fun aan is of dat het een spel voor je wordt

3-profiel: de martelaar

Mogelijke profielen: 1/3, 3/5, 3/6, 6/3

Een 3-profiel is gemaakt om dingen uit te proberen, niet om zomaar te luisteren en aan te nemen wat er verteld wordt. De 3 moet de botsing met de wereld aangaan om te merken wat werkt en wat niet. Het gaat over durven uitproberen en durven falen. Een 3-profiel is een foutenmaker die moet falen om succesvol te zijn. Daarnaast is een 3 per definitie creatief en innovatief

Dat is ook waarom het zo handig is om een 3 in je omgeving advies te vragen. Die kan je namelijk perfect zeggen wat je wel of net niet moet doen, omdat een 3 het al heeft uitgeprobeerd en de gevolgen al heeft ervaren.

Wanneer een 3 vooraan in je profiel zit, ben je je bewust van het feit dat je kan falen en dat kan soms voor pessimisme zorgen, omdat het lijkt alsof de wereld van ons verwacht dat we perfect zijn.

Zit de 3 achteraan in je profiel, dan zit het eerder op onbewust en lichamelijk niveau. Dan heb je dingen voor: je breekt, verliest, botst en valt.

Het leven van een 3 zal nooit even “moeiteloos” zijn als dat van een 2, want de 3 heeft die tegenslagen net nodig op weg naar succes. Dus het gaat vooral over hoe je ernaar kijkt: “Wat kan ik hieruit leren?” in plaats van “Waar ben ik de mist in gegaan?”.

TIP: Durf dingen uitproberen en zie er de grap van in wanneer er dingen fout gaan.

DIT KAN JE PROBEREN: Deel je fouten en wat je daaruit geleerd hebt met de wereld, want daar zit goud in.

Wil je meer weten over jouw Human Design?👇

Op Your Path vind je opleidingen van Soetkin die jou aan de slag helpen met jouw Design.

4-profiel: de opportunist

Mogelijke profielen: 1/4, 2/4, 4/1, 4/6

Een 4-profiel is hier om kansen te krijgen via hun netwerk en via de mensen die ze vertrouwen. De 4 houdt van een formule die werkt.

Wat goed werkt voor een 4 is duidelijkheid: “Wat moet ik doen” en “geef mij een format dat ik kan volgen”. Experimenteren en dingen uitproberen werkt veel minder goed voor een 4-profiel. 

De 4 heeft niet per se zin om zelf veel research te doen. Ze willen wel de cijfers en de feiten weten, maar willen een shortcut naar die kennis. Daar hebben ze dan goeie bronnen en partners voor nodig waar ze mee kunnen samenwerken.

Als ondernemende 4 is het belangrijk dat je je klanten zélf ziet, scant en kent, want vriendschap en vertrouwen zijn enorm belangrijk. Ook in een professionele context wil een 4 het gevoel hebben dat klanten ook “vrienden zouden kunnen zijn”. Wanneer de klik klopt, kan een vier jarenlang samenwerken met iemand. Langs de andere kant: wanneer de connectie niet klopt, kan de vier helemaal leeglopen.

Staat de 4 vooraan in je profiel? Dan ben je je bewust van dat je een vaste structuur of een formule nodig hebt die je kan uitrollen. Staat je 4 achteraan, dan heeft je lichaam die structuur nodig: een routine om te sporten bijvoorbeeld.

TIP: Zorg dat je de mensen in je netwerk (klanten en samenwerkingspartners) blindelings kan vertrouwen.

DIT KAN JE PROBEREN: Analyseer welke systemen goed werken voor jou die je kan uitrollen en dewelke niet.

5-profiel: de ketter

Mogelijke profielen: 2/5, 3/5, 5/1, 5/2

De 5 is hier voor mensen die hij of zij niet kent en kan een grote impact maken op nieuwe en onbekende mensen. Een samenwerking hoeft niet per se kort te zijn voor een 5, maar het is wel een goed idee om te onderzoeken welke termijn voor je klopt.

Een 5 wil namelijk praktisch en toepasbaar kunnen zijn in een samenwerking. Wanneer iemand “het snapt”, iets heeft opgepikt en het kan implementeren, voelt het voor de 5 alsof het werk gedaan is. Een 5 kan heel goed om met crisis, met de momenten in je leven waarop je een sleutel nodig hebt voor de kanteling.

Wanneer je als 5-ondernemer met mensen samenwerkt, zorg je best voor een duidelijke doelstelling of deadline. Dankzij die eindpunten heb je een mogelijk exitpunt en kan je herbekijken of je de samenwerking wil voortzetten of niet.

Wees als 5 een autoriteit in wat je doet, je bent van nature een echte leider. En door in je samenwerkingen te zorgen dat wat je aanbiedt praktisch en toepasbaar is, kan het nooit fout gaan. Dan voelt je klant namelijk de verandering wanneer ze jouw tips en tools toepassen.

TIP: Zorg dat wat je aanbiedt praktisch en toepasbaar is.

DIT KAN JE PROBEREN: Kijk eens welke crisissen wel voor je werken en dewelke niet. Want je bent heel goed in crisissen, maar daarom resoneert niet elke crisis voor jou.

6-profiel: het rolmodel

Mogelijke profielen: 3/6, 4/6, 6/2, 6/3

De 6 is hier om uit te zoomen en een overzicht te geven. Het is ook een “specialleke”, want een 6 gaat door drie fases in het leven. De eerste fase is spelen en duurt tot je 28 à 35 jaar. In fase één is het belangrijk dat je je amuseert, er kan eigenlijk niets misgaan, zolang je jezelf de kans tot experiment en diversiteit geeft.

De tweede fase staat in het teken van stabiliteit, vinden waar je grond is en wat je echt wil komen doen in deze wereld. Daar komen de rust, het overzicht en de ruimte voor het voor het maken van authentieke keuzes die écht voor jou kloppen.

En in de laatste fase (vanaf je 50) word je een rolmodel vanuit de wijsheid die je komt delen en de authentieke keuzes die je vanaf je tweede fase bent beginnen maken.

Als ondernemer met een 6-profiel is het in je eerste fase belangrijk om tijd te nemen om te spelen en de mist in te gaan om zo tot stabiliteit te komen.

TIP: Heb geduld, het duurt even vooraleer je in je fase als rolmodel bent.

DIT KAN JE PROBEREN: In fase 1: durf spelen. Fase 2: durf uitzoomen en authentieke keuzes maken. Fase 3: rust in het leven dat je achter de rug hebt en dat je wil delen.

Welke profielen werken goed samen?

Wat goed is om te onthouden? Je hoeft niet alles zelf te kunnen of te doen. Profielen kunnen elkaar aanvullen en ondersteunen:

  • De 1 voorziet de basis en de 4 brengt het naar buiten.
  • De 5 kan heel serieus zijn, waar de 2 dan wat lichtheid en plezier kan brengen.
  • De 6 biedt overzicht in de chaos van de 3, terwijl de 3 iets nieuws in de mix kan gooien als de 6 vastzit in rigiditeit.

Human Design is niet iets waar je in hoeft te geloven, het is iets dat je moet uitproberen en waar je mee aan de slag kan. Dus experimenteer met wat voor jou werkt!

Meer over Soetkin

Soetkin Vervaet van Your Path is sinds 2015 gecertificeerd Human Design Coach. Ze helpt ondernemers om te ondernemen vanuit alignment en om los te laten wat hen blokkeert. Zo helpt ze je naar de zaak die bij jou past.

Wil je aan de slag met Human Design?

Wie zijn Eveline en Julie?

Eveline startte haar eerste bedrijf (Vidsome)  in 2014 om ondernemers te helpen groeien met online video en strategische marketing. In april 2019 kwam ze op het idee voor Smartass Academy in de auto op de terugweg van een BOSSY launch event.

Julie is niet enkel een fantastische accountant, ze staat ook aan het roer van haar eigen kantoor Finezz Accountants. Het is haar doel om ondernemers meer inzicht te geven in hun financiën en om hen zo te helpen groeien. In 2022 stapt ze mee in Smartass Academy als co-founder.

Op zoek naar jouw versie van succes?
Join de Smartass Club!

✅ Een warme community met gelijkgestemde ondernemers
✅ 1 online workshop per maand 
✅ 1 online reflectiemoment met ruimte voor jouw case en vragen
✅ 1 maandelijkse meetup met een food-ervaring
✅ Toegang tot de Replays van alle Club Calls én de Smartass Vault

(Soetkin is er ook al bij én het is hier héél gezellig!)