#4. Waarom je ondernemerspad leuk en gemakkelijk mag zijn.

24 FEBRUAri 2022

In aflevering vier gaat het over jouw juiste pad vinden als ondernemers. Én het feit dat de weg die je aflegt plezant mag -of misschien zelfs moet- zijn.

Hoe weet je of je op het juiste pad zit?

In onze vorige aflevering hadden we het over limiting beliefs. Eentje die ook vaak voorkomt is de overtuiging dat ondernemen lastig of moeilijk moet zijn. Maar wat wij al gemerkt hebben is dat het ook anders kan.

  • Door te volgen waar je een goed gevoel van krijgt en waar je voldoening uit haalt.
  • Door de dingen die je “moet” doen zo gemakkelijk en aangenaam mogelijk te maken.

Zo maak je de weg die je aflegt gemakkelijker én plezanter, en kom je steeds dichter bij het ondernemerspad dat voor jou klopt.

Durf het te doen op JOUW manier.

1. Doen hoe het "hoort" is overrated

In plaats van principieel te blijven doen wat je “moet doen”, ook al vind je het niet fijn, is het interessanter om te luisteren naar wat je niet tof vindt om te doen.

Durf naar dat gevoel te kijken en vraag jezelf af: is dit iets  dat ik niet graag doe, of is het iets dat ik op een andere manier wil aanpakken?

Als je durft kijken naar wat je niet leuk vindt, geeft dat je de kans om veranderingen door te voeren.

  • Wil je het op een andere manier aanpakken?
  • Wil je het uitbesteden?
  • Hoe kan je het gemakkelijker en leuker maken voor jezelf?

2. Leer luisteren naar je buikgevoel

Bij sommige mensen heb je een bepaald voorgevoel. Je lichaam pikt signalen op die je niet per sé bewust registreert. Dat buikgevoel heeft met andere woorden meer informatie. Als een potentiële klant of partner voor je zit, en er is iets dat je vertelt dat het “niet helemaal klopt”: leer daarnaar te luisteren en bespaar jezelf de problemen achteraf.

3. Niet iedereen kan een perfecte match zijn

Het is trouwens helemaal normaal en écht wel ok dat het niet klikt met iedereen, dat niet elke klant of partner een perfecte match is. Hoe meer je durft staan voor je eigen waarden, hoe beter je de juiste samenwerkingen zal aantrekken die ook écht voor jou kloppen. Dat wil ook zeggen dat je van bepaalde mensen afscheid zal moeten nemen, maar dat zal je leven enkel maar gemakkelijker maken.

4. Wat geeft en kost jou energie?

Luister ook naar wat gemakkelijk en leuk is, naar wat je energie geeft. Je kan elkaar wel aanvullen, maar wat het allerbeste werkt, is wanneer je op dezelfde golflengte zit. Daar krijg je energie van en dat zorgt ervoor dat je dingen kan aanpakken.

Eigenlijk zou de absolute voorwaarde moeten zijn dat het leuk is. Want als het lastig is, is de kans dat je lang genoeg volhoudt om je doelen te halen veel kleiner. De juiste gesprekken en samenwerkingen geven energie, en dat is exact wat je nodig hebt om de dingen aan te pakken waar je nog niet helemaal tevreden mee bent.

Nooit meer een podcast aflevering missen?

.

Wie zijn Eveline en Julie?

Eveline startte haar eerste bedrijf (Vidsome)  in 2014 om ondernemers te helpen groeien met online video en strategische marketing. In april 2019 kwam ze op het idee voor Smartass Academy in de auto op de terugweg van een BOSSY launch event.

Julie is niet enkel een fantastische accountant, ze staat ook aan het roer van haar eigen kantoor Finezz Accountants. Het is haar doel om ondernemers meer inzicht te geven in hun financiën en om hen zo te helpen groeien. In 2022 stapt ze mee in Smartass Academy als co-founder.